Rotatorcuff-tendinopati

Om tilstanden

Vondt i skulder? Rotatorcuff-tendinopati er en vanlig tilstand som påvirker skulderens sener. Rotatorcuffen er en muskelgruppe bestående av fire muskler (supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis) som stabiliserer skulderleddet og muliggjør bevegelse i armen. Tendinopati betyr smerte og degenerative forandringer i senevevet, som kan oppstå på grunn av overbelastning, aldring eller skade (på folkemunne kalt senebetennelse).

Tidligere ble tilstanden kalt impingement-syndrom, men dette begrepet er utdatert da man idag har andre forklaringsmodeller på årsak og mekanismer for senerelaterte smerter i skulderen.

Årsaker og risikofaktorer

Tilstanden oppstår ofte ved repeterende bevegelser over hodehøyde, som ved maling, svømming, tennis eller arbeid med verktøy. Mange får også rotatorcuff-smerter av for raskt progresjon ved styrketrening. 

Over tid kan dette føre til mikroskader i senene, som igjen kan forårsake betennelse, degenerasjon og smerte. Aldring svekker også blodtilførselen til senene, noe som kan øke risikoen for tendinopati.

Risikofaktorer inkluderer:

- Overbelastning eller repetitive bevegelser

- Alder over 40 år

- Tidligere skulderskader

- Rask progresjon av styrketrening

Symptomer

Typiske symptomer inkluderer:

- Smerte i skulderen, spesielt ved aktiviteter som involverer løfting eller rotasjon av armen.

- Smerte som kan stråle nedover overarmen.

- Stivhet og nedsatt bevegelighet i skulderen.

- Nattlig smerte, som ofte gjør det vanskelig å sove på den berørte siden.

- Svakhet i skuldermuskulaturen, spesielt når armen holdes i en opphøyet posisjon.

Diagnose

Diagnosen stilles vanligvis gjennom en klinisk undersøkelse, hvor fysioterapeuten tester skulderens bevegelighet og styrke. Bildediagnostikk som ultralyd eller MR kan brukes i noen tilfeller for å bekrefte diagnosen og vurdere omfanget av seneskadene, men er som oftest ikke nødvendig.

Behandling

Fysioterapi er sentralt i behandlingen av rotatorcuff-tendinopati, og målet er å redusere smerte, gjenopprette normal funksjon og styrke skulderens muskler. Behandlingen inkluderer ofte:

 - Trening og styrkeøvelser: Skreddersydde øvelser for å styrke skulderens stabilisatorer og forbedre skuldermekanikken.

 - Mobilisering og tøyning: For å forbedre bevegelsesutslag og redusere stivhet.

 - Smertemodulering/ manuell behandling: I form triggerpunktbehandling, dry needling/ nålebehandling og leddmobiliseringer kan bidra til å lindre smerte og øke funksjon.

 - Belastningsstyring: Gradvis tilbakevending til aktiviteter med fokus på å unngå overbelastning.

Prognose

Prognosen er god med riktig behandling. De fleste opplever en betydelig forbedring med fysioterapi over flere måneder. Forebyggende tiltak, som riktig ergonomi og styrketrening, kan bidra til å redusere risikoen for tilbakefall.

.